Ce se întâmplă cu pensiile până în 3000 de lei ale românilor. Senatul a adoptat tacit proiectul

de: Cătălina Burghelea
19 12. 2022

Este informația momentului pentru persoanele cu pensii de până în 3000 de lei. Senatul României a adoptat tacit, luni, 19 decembrie, o propunere legislativă de modificare a Codului fiscal, prin care pensiile de până în 3.000 de lei nu se impozitează.

Anunț pentru românii cu pensii mai mici de 3.000 de lei

Ce se întâmplă cu pensiile până în 3000 de lei ale românilor. Deși s-a decis mărirea veniturilor pensionarilor cu 12,5%, începând cu 1 ianuarie 2023, la care se adaugă și alte ajutoare sociale pentru cei cu pensii mici, problema impozitării acestora a stârnit tensiuni în rândul partidelor din coaliția de guvernare.

Problema pensiilor românilor rămâne un subiect fierbinte în Guvern, chiar și după ce s-a decis majorarea acestora cu 12,5%. Mai mult, seniorii cu venituri mici vor beneficia și de alte tipuri de ajutoare financiare, în funcție de cuantumul pensiilor pe care le au.

Codul Fiscal se modifică?

PSD și PNL nu se pot pune de acord în privința neimpozitării pensiilor mai mici de 3000 de lei. Concret, proiectul este inițiat de liberali, dar nu este susținut de social-democrați. Totuși, el a fost adoptat tacit de Senat. Partidul Social Democrat se opune vehement inițiativei, motivând că există numeroase vouchere pentru categoriile vulnerabile.

Proiect adoptat tacit în Senat privind neimpozitarea pensiilor

Nota de adoptare a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit miercuri, 14 decembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de astăzi.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată Titlului V – Contribuţii sociale obligatorii”, se arată în propunerea legislativă de modificare a Codului fiscal.

Cine sunt inițiatorii

Iniţiatorii sunt un grup de parlamentari liberali care îşi motivează iniţiativa legislativă prin faptul că, „în contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum, are loc erodarea puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici”. PNL-iștii propun majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, „ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă”. Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citește și Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe 2023

Potrivit calculelor realizate de liberali, majorarea pragului pensiilor neimpozabile de la 2000 la 3000 de lei va avea un impact bugetar lunar de aproximativ 87,49 milioane de lei, bani care ar urma să fie compensați din TVA, alte taxe și impozite fiscale. Totodată, măsura va genera stimularea/menținerea consumului agregat al populației vârstnice și o valoare mai mare a veniturilor bugetare, susțin inițiatorii PNL.